Kestävyyspaneelin politiikkasuositus esillä maailman suurimmassa kestävyyskonferenssissa Helsingissä

Kestävyyspaneeli esitteli uuden politiikkasuosituksensa kahdessa tilaisuudessa  kesäkuun toisella viikolla Helsingissä järjestetyssä maailman suurimmassa kestävyyskonferenssissa (Sustainability Research and Innovation Congress SRI), joka järjestettiin ensimmäistä kertaa Euroopassa. Tiistaina 11.6. Kestävyyspaneelin järjestämään omaan istuntoon oli kutsuttu vieraiksi eurooppalaisen tiedevälittäjien verkoston EEAC:n jäseniä Irlannista, Kataloniasta ja Unkarista. Politiikkapaperin esittelyn jälkeen paneelikeskustelussa vieraiden kanssa käsiteltiin mm. sitä, mitä on kestävä hyvinvointi ja miten instituutioiden toimintaa ja käytäntöjä voitaisiin muuttaa kestävämmiksi. Keskustelussa kuultiin myös parhaita käytäntöjä …

Kestävyyspaneelilta uusi politiikkasuositus

Tänään 20.5. julkaistussa valtionhallinnon toimijoille suunnatussa kestävyysmurroksen politiikkasuosituksessa, Suomesta kestävyysmurroksen onnistuja: Rajana luonto, voimana ihmiset, Kestävyyspaneeli ehdottaa kaksoisstrategiaa suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan pelastamiseksi. Politiikkasuositus sisältää konkreettisia toimintaehdotuksia, ehdotuksen kokonaiskestävyyden mittareista sekä esimerkkejä kestävyysmurroksen rahoitusmahdollisuuksista.    Kaksoisstrategialla Kestävyyspaneeli tarkoittaa, että valtionhallinnon tulee lisätä kansalaisten hyvinvoinnin edellytyksiä edistämällä uusia kestäviä toimintatapoja ja elinkeinoja sekä karsimalla johdonmukaisesti niitä yhteiskunnan rakenteita ja toimintatapoja, jotka ylittävät maapallon kantokyvyn. Lisäksi valtionhallinnon tulee investoida pitkäjänteisesti peruspalveluihin, sivistykseen ja kansalaisten …

Kestävyyspaneelin vastaus yhteiskunnallisen kestävyysarvioinnin toimintamallin keskustelualoitteeseen

Valtioneuvoston kanslian strategiaosasto on aloittanut yhteiskunnallisen kestävyysarvioinnin toimintamallin valmistelun Petteri Orpon hallituksen ohjelman mukaisesti.   Perjantaina 17.5. toimintamallista julkaistiin keskustelualoite, johon Kestävyyspaneeli on laatinut oman vastauksensa.  Kestävyyspaneeli katsoo, että yli vaalikausien ulottuva kokonaisvaltainen ja poikkihallinnollinen kestävyystarkastelu on tarpeellinen ja tärkeä aloite. Toimintamallin perusidea on ansiokas: se korostaa systeemistä lähestymistapaa sekä eri hallinnonalat ja toimialat poikkileikkaavaa otetta. Systeemiset muutokset ovat kestävyysmurroksen kannalta välttämättömiä.   Kestävyyspaneeli pitää valtioneuvoston kanslian keskustelualoitteen esittelemää arviointimallia kunnianhimoisena, minkä …

Kestävyyspaneelin uusi Mikä kestää?-podcast-sarja alkaa

Kestävyyspaneelin podcast-sarja Mikä kestää? kertoo mistä kestävyysmurroksessa on kyse ja miksi se ei etene riittävän nopeasti. 31.1 on julkaistu ensimmäinen jakso Kestävyyspaneelin uudesta podcast-sarjasta Mikä kestää?. Podcast-sarjan kaikki jaksot löytyvät kuvauksineen Podcast-sivulta ja lisäksi uusin jakso löytyy alla olevasta linkistä: Podcast-sarjalla Kestävyyspaneeli haluaa herättää keskustelua siitä, mikä kestävyysmurroksessa kestää ja mitä pitäisi tehdä kestävyysmurroksen vauhdittamiseksi. Panelistien keskinäiset keskustelut toimivat myös materiaalina kesän korvalla julkaistavalle Kestävyyspaneelin politiikkasuositukselle toimista, joilla kestävyysmurrosta yhteiskunnassa …

Kestävyyspaneelin joulukalenteri

Kestävyyspaneeli julkaisee joulukuun ajan joulukalenteria. Jouluaattoon asti avatuvat luukut käsittelevät kestävyyttä erilaisista ja yllättävistäkin näkökulmista. Kestävyyspaneeli julkaisee Linkedin-tilillään tänä vuonna joulukalenteria. Joulukuun ensimmäisestä päivästä aina jouluaattoon asti julkaistava joulukalenteriluukku pitää sisällään kestävään kehitykseen liittyvän vinkin tai linkin. Jo julkaistuista luukuista on paljastunut muun muassa Lapin yliopiston Hyvinvointimetsä, osana EU:n Horizon 2020 -hanketta kehitetty Climate Campaigners -applikaatio sekä Futucast-podcastin jakso, jonka vieraana on Kestävyyspaneelin jäsen Päivi Kinnunen. Kestävyyspaneelin hyvän mielen joulukalenteri …

EEAC-tiedekonferenssi Romaniassa käsitteli kestävän kehityksen toimien tulevaisuutta

Kestävyyspaneeli kuuluu eurooppalaisten ympäristö- ja kestävän kehityksen tiedepaneelien EEAC (European Environment and Sustainable Development Advisory Councils Network) -verkostoon, joka järjesti vuosittaisen konferenssin ja kokouksensa lokakuun alussa Bukarestissa Romaniassa. Konferenssin pääteemana oli kestävän kehityksen tavoite (SDG) 16 eli rauha, oikeusvaltio sekä vahvojen instituutioiden rakentaminen. EEAC:n vuosikokouksessa Kestävyyspaneelin varapuheenjohtaja Katriina Siivonen valittiin verkoston Kestävän kehityksen työryhmän kanssapuheenjohtajaksi tulevalle kaksivuotiskaudelle 2024-2025. Kestävyyspaneelia tapahtumassa edusti pääsihteeri Johanna Kentala-Lehtonen. Konferenssin teemasta ja ajankohtaisesta maailman tilasta …

Kestävyyspaneeli Tiedekulmassa 20.9.

Kestävyyspaneeli analysoi Suomen hallitusohjelmaa YK:n globaalin kestävän kehityksen raportin pohjalta Tiedekulmassa 20.9 järjestetyssä tilaisuudessa. Tilaisuuden tallenne on katsottavissa täältä.  YK:n julkaisema globaalin kestävän kehityksen raportti käsittelee kestävyyttä kuuden aihealueen näkökulmasta. Aihealueita ovat kestävä ja oikeudenmukainen talous, globaalien luonnonjärjestelmien turvaaminen, kansalaisten hyvinvointi ja toimintamahdollisuudet, kaupunkien ja alueiden kestävyys, kestävät ruokajärjestelmät ja terveelliset ruokatottumukset sekä kestävän energian saanti kaikille. Tilaisuudessa Kestävyyspaneeli tarkasteli raportin tuloksia suhteessa Petteri Orpon hallitusohjelmaan, tarjoten näkökulmia muun muuassa …

Kestävyyspaneeli: Suomella edellytykset pystyä parempaan kriisien hoidossa

Kestävyyspaneelin tiedote 20.9. Suomi on edennyt monissa kestävän kehityksen tavoitteissa hyvin, mutta viime vuosina suunta on kääntynyt. Kestävän kehityksen näkökulmat liittyvät vahvasti kriiseihin ja niiden ehkäisyyn, minkä vuoksi ne pitäisi nostaa päätöksenteon keskiöön. Kestävyyspaneeli arvioi Suomen hallitusohjelmaa suhteessa YK:n tuoreeseen globaalin kestävän kehityksen raporttiin ja näkee hallitusohjelmassa sekä positiivisia että huolestuttavia piirteitä. Suomessa ei ole opittu riittävästi viimeaikaisista kriiseistä. Koronapandemian ja Venäjän aloittaman hyökkäyssodan seurauksena kestävän kehityksen tavoitteista on jopa …

Miten käy talouden, ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin?

Kestävyyspaneeli kommentoi hallitusohjelmaa 20.9. Tule kuulemaan, millaisia ratkaisuja asiantuntijat tarjoavat Suomen tulevaisuuden kehitykselle ja miten he peilaavat Suomen tilannetta suhteessa globaaliin kestävään kehitykseen. Kaikille avoin seminaari järjestetään Tiedekulmassa 20.9. klo 13–15. Suomessa ei ole opittu riittävästi viimeaikaisista kriiseistä. Vanhentuneista toimintatavoista ei ole osattu päästää irti, eikä ongelmien juurisyihin puuttuvia uusia ratkaisuja ole ryhdytty toteuttamaan tarpeeksi pontevasti. Olemme tyytyneet laastariratkaisuihin, joilla voidaan hoitaa jo syntyneitä vaurioita mutta jotka eivät ehkäise uusien …

Pois pahoilta teiltä: Tiedepaneelit korostavat uusia näkökulmia avaavaa ja toimintatapoja uudistavaa viestintää

Viiden suomalaisen tiedepaneelin edustajat kokoontuivat kestävyystieteen päiville pohtimaan tiedeneuvonnan haasteita monikriisin aikakaudella. Suomalaisten tiedepaneelien edustajat kokoontuivat yhteen Sustainability Science Days -konferenssissa 25.5.2023. Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston järjestämässä kolmipäiväisessä tapahtumassa kuultiin laaja katsaus kestävyystieteen ajankohtaisista teemoista. Kestävyys-, Ilmasto– ja Luontopaneelien järjestämässä yhteiskeskustelussa pureuduttiin monikriisiin. Keskusteluun osallistuivat myös Metsäbiotalouden tiedepaneeli ja Talouspolitiikan arviointineuvosto. Keskustelussa etsittiin vastauksia siihen, miten tiede voi auttaa päätöksentekijöitä löytämään vipuvarsikohtia, joiden avulla kyettäisiin ratkaisemaan monia yhtäaikaisia kriisejä. Keskustelu …