YK:n korkean tason kestävän kehityksen poliittinen foorumi (High Level Political Forum on Sustainable Development – HLPF) kokoontuu parhaillaan. Tämä vuosittainen kokous, joka tänä vuonna järjestetään etänä, arvioi, miten on maailmanlaajuisesti edistytty Agenda 2020 tavoitteiden saavuttamisessa. Suomi on näyttävästi esillä ohjelmassa tiistaina 14.7.2020.

Vuosi sitten edellisessä kokouksessa päätettiin käynnistää toiminnan  vuosikymmen (Decade of Actions) Agenda 2030 toimeenpanon vauhdittamiseksi. Tämän vuoden kokouksessa tarkastellaan, miten COVID 2019 -pandemia on vaikuttanut kestävän kehityksen tavoitteiden toimeenpanoon ja miten koronakriisin jälkeen päästään kestävälle polulle (”build back better”) niin, ettei ketään jätetä. Kokous korostaa erityisesti kansainvälistä solidaarisuutta ja monitasoista yhteistyötä pandemia-kriisin hoidossa.

Maaraportit kertovat työn edistymisestä

Kokouksessa julkaistaan myös kestävän kehitykset maaraportit (Voluntary National Reports), jonka Suomi on laatinut Valtioneuvoston kanslian johdolla yhdessä kansalaisjärjestöjen kanssa. Raportin mukaan Suomi on saavuttanut tai on lähellä saavuttaa kestävän kehityksen tavoitteet, jotka liittyvät köyhyyden vähentämiseen, terveyteen, koulutukseen, veteen ja energiaan, eriarvoisuuden vähentämiseen sekä rauhaan ja oikeusvaltioon. Suomen suurimmat haasteet liittyvät ilmastonmuutokseen, kulutus -ja tuotantotapoihin, luonnon monimuotoisuuteen sekä kehitysyhteistyörahoituksen tasoon.Kestävyyspaneelin työ ”Kuusi polkua kestävyyteen” on esitelty myös Suomen maaraportissa. Tiettävästi Suomi on ensimmäinen maa, joka on soveltanut kansainvälisen asiantuntijaryhmän kuuden järjestelmän mallia kestävyysmurroksen edistämisessä. Lue lisää kansainvälisen työryhmän raportista (GSDR) ja Kestävyyspaneelin julkaisusta.

Suomen työ esillä tiistaina 14.7. – pysy kuulolla!

Suomi on kokouksen ohjelmassa näkyvästi mukana. Pääministeri Sanna Marin pitää puheen kokouksen ministeriosuuden avajaisissa muun muassa YK:n pääsihteerin Antonio Gutteresin kanssa. Heti tämän perään Suomi esittelee maaraporttinsa pääministerin johdolla. Esittelyssä pääministeri ja sidosryhmät kertovat raportin pääviesteistä. Kestävyyspaneelin puheenjohtajan Eeva Furman kertoo esittelyssä tieteen roolista kestävyysmurroksen edistämisessä. Esittelyn jälkeen ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen ja Kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteeri Annika Lindblom vastaavat raporttia koskeviin kysymyksiin. Kokousta voi seurata osoitteessa http://webtv.un.org/. Kaikki Suomea koskeva materiaali löytyy valtioneuvoston youtubesta 14.7. iltapäivällä: https://www.youtube.com/watch?v=nPKXii00tMI