Elämme ratkaisevaa vuosikymmentä, jonka aikana Euroopan on tehtävä harppaus kestävään tulevaisuuteen – Miten kestävyysmurrokseen saadaan vauhtia, ja mikä on tieteen rooli oikeudenmukaisessa siirtymässä? Suomalaiset tiedepaneelit Luontopaneeli, Ilmastopaneeli ja Kestävyyspaneeli järjestävät 14.–15. syyskuuta eurooppalaisen tiedepaneelien verkoston EEAC:n kansainvälisen 30-vuotisjuhlakonferenssin Helsingissä. Tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa.

Kaksipäiväinen konferenssi kokoaa suomalaiset ja eurooppalaiset asiantuntijat pohtimaan kestävyysmurroksen vauhdittamista. Tapahtuma tuo yhteen laajan joukon asiantuntijoita yliopistoista, tutkimuslaitoksista, valtionjohdosta ja -hallinnosta keskustelemaan siitä, millaisia ovat seuraavat tieteeseen ja tutkimukseen perustuvat askeleet kohti välttämätöntä kestävää siirtymää.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo pitää tilaisuuden avauspuheenvuoron torstaina 15. syyskuuta. Katso tapahtuman koko ohjelma englanniksi.

Tapahtuma järjestetään Paasitornissa, Helsingissä (os. Paasivuorenkatu 5 A) ja lisäksi siihen on etäosallistumismahdollisuus. Avaus- ja lopetuspuheenvuoroja sekä keynote-sessioita voi seurata Youtube-livestriimauksen kautta.

Katso keskiviikon 14.9. livelähetys klo 9.00 alkaen

Katso torstain 15.9. livelähetys klo 9.00 alkaen

EAC (The European Environment and Sustainable Development Advisory Councils Network) on eurooppalainen ympäristö- ja kestävyyskysymyksiin keskittyvien tiedepaneelien verkosto, jossa on 18 tiedepaneelia 14 eri maasta. Verkoston jäsenet edustavat laajasti eurooppalaista tiedeyhteisöä. Tiedepaneelit edistävät tutkitun tiedon käyttöä päätöksenteossa. Monitieteiset paneelit koostuvat eri tieteenalojen huippuasiantuntijoista.

Juhlavuonna konferenssin teemana on “ratkaiseva toiminnan vuosikymmen”. Kuulemme alansa huipuilta, mitä tarvitaan, jotta kestävyys- ja ilmastotavoitteet voidaan saavuttaa vuoteen 2030 mennessä. Ensimmäisenä päivänä keskustellaan esimerkiksi, miten ekologiset kompensaatiot voivat auttaa elonkirjon hupenemisen pysäyttämisessä, ja miten työelämä muuttuu yhdessä ilmastonmuutoksen kanssa. Toisena päivänä pohditaan muun muassa sitä, miten nuoret ajavat kestävyysmurrosta, ja mihin odottamattomiin riskeihin Euroopan tulisi varautua ilmaston muuttuessa.

Helsingin Paasitornissa järjestettävään konferenssiin odotetaan noin 130 kansainvälistä osallistujaa. Lisäksi tilaisuuteen on etäosallistumismahdollisuus: verkossa voi seurata avauspuheenvuoroja ja keynote-esityksiä. Tapahtuman kieli on englanti.

Tapahtumaa tukevat valtioneuvoston kanslian Kestävän kehityksen toimikunta, Ilmastopolitiikan pyöreä pöytä, Maj ja Tor Nesslingin Säätiö, Tiina ja Antti Herlinin Säätiö sekä Helsingin kaupunki.

Lisätietoja