Kestävyyspaneeli kommentoi hallitusohjelmaa 20.9.

Tule kuulemaan, millaisia ratkaisuja asiantuntijat tarjoavat Suomen tulevaisuuden kehitykselle ja miten he peilaavat Suomen tilannetta suhteessa globaaliin kestävään kehitykseen. Kaikille avoin seminaari järjestetään Tiedekulmassa 20.9. klo 13–15.


Suomessa ei ole opittu riittävästi viimeaikaisista kriiseistä. Vanhentuneista toimintatavoista ei ole osattu päästää irti, eikä ongelmien juurisyihin puuttuvia uusia ratkaisuja ole ryhdytty toteuttamaan tarpeeksi pontevasti. Olemme tyytyneet laastariratkaisuihin, joilla voidaan hoitaa jo syntyneitä vaurioita mutta jotka eivät ehkäise uusien syntymistä.

Esimerkiksi nopeasti kehitetyillä rokotteilla voidaan vähentää pandemioiden haittoja, mutta pandemiariskien ehkäisyyn tarvitaan muita toimia.

Ilmastokriisi metsäpaloineen ja tuhotulvineen ei toistaiseksi ole osunut Suomeen yhtä pahasti kuin Etelä-Eurooppaan, mutta se ei suinkaan ole peruste pidättäytyä nykyistä tehokkaammista ilmastotoimista.

YK julkaisee globaalin kestävän kehityksen raportin New Yorkissa syyskuussa.  Raportti käsittelee kestävyyttä kuuden aihealueen näkökulmasta:

  • kestävä ja oikeudenmukainen talous
  • globaalien luonnonjärjestelmien turvaaminen
  • kansalaisten hyvinvointi ja toimintamahdollisuudet
  • kaupunkien ja alueiden kestävyys
  • kestävät ruokajärjestelmät ja terveelliset ruokatottumukset
  • kestävän energian saanti kaikille

Suomen Kestävyyspaneeli tarkastelee raportin tuloksia suhteessa Petteri Orpon hallitusohjelmaan ja tarjoaa vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin:

  • Miksi luontovelan huomioiminen on vähintään yhtä tärkeää kuin valtion velan huomioiminen?
  • Miksi eriarvoisuuden kasvu heikentää demokratiaa ja lisää rikollisuutta ja ääriliikkeitä?
  • Miksi on tärkeämpää kehittää uusia energiaratkaisuja kuin suojella vanhoja?

Tilaisuudessa asiantuntijoina:

  • Minna Halme, vastuullisen liiketoiminnan professori, Aalto-yliopisto
  • Minna Kaljonen, oikeudenmukaisen kestävyysmurroksen tutkimusprofessori, Suomen ympäristökeskus
  • Päivi Kinnunen, energiametallien kiertotalouden tutkimusprofessori ja kiertotalouden prosessitekniikan dosentti, VTT ja Tampereen yliopisto
  • Mikko Mönkkönen, soveltavan ekologian professori, Jyväskylän yliopisto
  • Katriina Soini, johtava tutkija, Luonnonvarakeskus
  • Anna-Maria Teperi, psykologi ja työturvallisuuden tutkimusprofessori, Työterveyslaitos

Tilaisuuden juontaa Kestävyyspaneelin pääsihteeri Johanna Kentala-Lehtonen.

Tilaisuuden ohjelma:

13.00 Avaus, Kestävyyspaneelin pääsihteeri Johanna Kentala-Lehtonen

13.10 Miten kriiseistä pääsee eroon? Haastateltavina Kestävyyspaneelin jäsenet professori Minna Halme Aalto-yliopistosta ja professori Mikko Mönkkönen Jyväskylän yliopistosta

13.35 Miten ihmisen on hyvä olla ja elää? Haastateltavina Kestävyyspaneelin jäsenet tutkimusprofessori Anna-Maria Teperi Työterveyslaitokselta ja johtava tutkija Katriina Soini Luonnonvarakeskuksesta

14.00 Kysymys yleisölle

14.05 Miksi uusiutuva energia kelpaa, mutta kasvisruoka ei? Keskustelemassa Kestävyyspaneelin jäsenet tutkimusprofessori Päivi Kinnunen VTT:ltä ja Tampereen yliopistosta sekä tutkimusprofessori Minna Kaljonen Suomen ympäristökeskuksesta

14.30 Yleisökysymykset ja keskustelu

14.45 Yhteenveto, Kestävyyspaneelin pääsihteeri Johanna Kentala-Lehtonen

Pääset lukemaan julkaistun raportin täältä

Pääset seuraamaan tilaisuutta striimin välityksellä täältä.

Suomen kestävän kehityksen asiantuntijapaneeli Kestävyyspaneeli on riippumaton tiedepaneeli, jonka tehtävänä on edistää kestävää kehitystä Suomessa. Paneeli pyrkii vaikuttamaan laaja-alaisesti yhteiskunnassa, ja sen erityistehtävänä on tukea työssään Suomen Kestävän kehityksen toimikuntaa, joka on pääministerin johtama yhteiskunnallista päättäjistä koostuva vaikuttajafoorumi.

Paneelissa on viisitoista asiantuntijaa, jotka edustavat eri tieteenaloja ja eri yliopistoja ja tutkimuslaitoksia.