Kestävyyspaneeli analysoi Suomen hallitusohjelmaa YK:n globaalin kestävän kehityksen raportin pohjalta Tiedekulmassa 20.9 järjestetyssä tilaisuudessa. Tilaisuuden tallenne on katsottavissa täältä

YK:n julkaisema globaalin kestävän kehityksen raportti käsittelee kestävyyttä kuuden aihealueen näkökulmasta. Aihealueita ovat kestävä ja oikeudenmukainen talous, globaalien luonnonjärjestelmien turvaaminen, kansalaisten hyvinvointi ja toimintamahdollisuudet, kaupunkien ja alueiden kestävyys, kestävät ruokajärjestelmät ja terveelliset ruokatottumukset sekä kestävän energian saanti kaikille. Tilaisuudessa Kestävyyspaneeli tarkasteli raportin tuloksia suhteessa Petteri Orpon hallitusohjelmaan, tarjoten näkökulmia muun muuassa luontovelkaan, eriarvoisuuden kasvuun ja demokratian heikentymiseen sekä uusiin energiaratkaisuihin liittyen. Tilaisuuden lopuksi asintuntijat vastasivat myös yleisön esittämiin kysymyksiin.

Tilaisuudessa keskustelemassa olivat alansa johtavat asiantuntijat ja Kestävyyspaneelin jäsenet professori Minna Halme Aalto-yliopistosta, professori Mikko Mönkkönen Jyväskylän yliopistosta, tutkimusprofessori Anna-Maria Teperi Työterveyslaitokselta, johtava tutkija Katriina Soini Luonnonvarakeskuksesta, tutkimusprofessori Päivi Kinnunen VTT:ltä ja Tampereen yliopistosta sekä tutkimusprofessori Minna Kaljonen Suomen ympäristökeskuksesta.

Tallenteen sisältö: 

00:31 Tilaisuuden avaus, Kestävyyspaneelin pääsihteeri Johanna Kentala-Lehtonen

07:32 Miten kriiseistä pääsee eroon? Haastateltavina Kestävyyspaneelin jäsenet professori Minna Halme Aalto-yliopistosta ja professori Mikko Mönkkönen Jyväskylän yliopistosta

27:40 Miten ihmisen on hyvä olla ja elää? Haastateltavina Kestävyyspaneelin jäsenet tutkimusprofessori Anna-Maria Teperi Työterveyslaitokselta ja johtava tutkija Katriina Soini Luonnonvarakeskuksesta

49:09 Kysymys yleisölle

52:27 Miksi uusiutuva energia kelpaa, mutta kasvisruoka ei? Keskustelemassa Kestävyyspaneelin jäsenet tutkimusprofessori Päivi Kinnunen VTT:ltä ja Tampereen yliopistosta sekä tutkimusprofessori Minna Kaljonen Suomen ympäristökeskuksesta

1:21:05 Yleisökysymykset ja keskustelu

1:47:07 Yhteenveto, Kestävyyspaneelin pääsihteeri Johanna Kentala-Lehtonen