Kestävyysmurroksen tarinallistamista luotsaava Kuudella polulla kestävyyteen -hanke käynnistyi tänään valokuvakampanjan muodossa. Kuhmon, Kotkan ja Raision seuduilla toteutettavassa kampanjassa kerätään kuntalaisilta kuvia kestävyysmurroksesta, joista parhaat päätyvät tänä syksynä järjestettävien näyttelyiden seinille sekä osaksi verkkogalleriaa.

Tarinoita kestävyysmurroksesta -kampanja kerää kuvia kestävyysmurroksesta Kuhmon, Kotkan ja Raision seuduilta toukokuun alusta kesäkuun loppuun. Kampanjaan voi osallistua täällä. Lopputuloksena pyrimme hahmottamaan valokuvan muodossa tarinoita siitä, millaisia murroksia näillä paikkakunnilla on nähty.

Kestävyysmurroksesta puhutaan tällä hetkellä useissa eri yhteyksissä, mutta se voi kuulostaa monille etäiseltä ja oudolta. Käytännössä murrokset voivat tarkoittaa esimerkiksi:

  • Puurakentamista ja kaupungistumista
  • Uusia ruoantuotantotapoja tai uusia ruokalajeja, kuten härkäpapua ja kauratuotteita
  • Soiden ojittamista ja marjastuspaikkojen vähenemistä
  • Palveluiden keskittymistä tai vähenemistä
  • Vieraslajien rantautumista Suomen luontoon ja lajien uhanalaisuutta
  • Julkista liikennettä ja yksityisautoilun sähköistymistä
  • Tehtaan muuttamista serverihalliksi

Vaikka menneet murrokset ovat usein tapahtuneet teollisuus ja työpaikat edellä, ja usein ympäristön kustannuksella, niitä pidettiin aikanaan yleisen edun mukaisina rakentaen yhteiskuntaa tuleville sukupolville. Kestävyysmurros vastaa asioiden nykytilaan. Se koskettaa meitä kaikkia ja sen jäljet näkyvät kaikkialla ympärillämme. Jokainen sukupolvi rakentaa yhteiskuntaa tuleville sukupolville. Nyt tehtävät päätökset vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen ja elämiseen mahdollisuuksiin.

Tarinoita kestävyysmurroksesta -kampanjassa haluamme nostaa esiin sen, miten kestävyysmurroksen eri ilmenemismuodot näkyvät Suomessa. Kolmeen kaupunkiin keskittyvän valokuvakampanjan lisäksi näyttelyissä nähdään myös ammattikorkeakouluopiskelijoiden toteuttamia graafisia toteutuksia ja Jari Tammisen vastamainoksia kestävyysmurrosta koskevista aiheista.

Ensimmäinen kolmesta näyttelystä avataan Raision museo Harkossa 14. elokuuta 2021, ja samaan aikaan julkaistaan myös kampanjan virtuaaligalleria. Toinen näyttely käynnistyy Kotkan Merimuseossa 4. lokakuuta 2021, ja viimeinen näyttely avataan Kuhmon kirjastossa 25. lokakuuta 2021. Näyttelyiden yhteydessä järjestetään myös työpajoja, joissa käsitellään paikallisia kestävyysmurroksen tarinoita.

Erkki Mervaala
Projektikoordinaattori

Lue lisää hankkeesta: kestavyyspaneeli.fi/tarinallisuus

Kampanjaa voi seurata sosiaalisessa mediassa tunnisteella #kemutarinat (Instagram: @kemutarinat)