Kestävyysmurros – mikä se on ja mihin sitä tarvitaan?

Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät arjessamme yhä selkeämmin ja luontomme monimuotoisuus heikkenee jatkuvasti. Kulutusyhteiskuntamme lopputuotteina kasautuvat jäteongelmat jatkavat kasvuaan samalla, kun eriarvoisuus lisääntyy sekä henkinen hyvinvointimme heikkenee. Näiden yhteen kietoutuneiden ja monialaisten ongelmien ratkaisuksi on ehdotettu koko nykyisen järjestelmän uudelleenajattelua.

Vaikka kestävyysmurros voi tuntua itselle kaukaiselta asialta, se linkittyy vahvasti arkeemme: Se, millaista ruokaa syömme, miten ja missä työskentelemme tai vietämme vapaa-aikaamme tai miten liikumme arjessamme, ovat kaikki kytkeytyneitä muutokseen. Murroksia on tapahtunut pitkin historiaa, ja menneitä sekä nykyisiä murroksia onkin usein yhdistänyt parempien elinolojen rakentaminen tuleville sukupolville.

Näyttely käynnistyy Raision museo Harkossa

Kestävyyspaneelin kokoamassa Tarinoita kestävyysmurroksesta -näyttelyssä kysytään, miten kestävyysmurrosta voitaisiin tehdä ymmärrettävämmäksi tarinoiden avulla. Näyttelyssä kestävyyden moninaisia teemoja tarinallistetaan Metropolian opiskelijoiden luomien infografiikoiden, Jari Tammisen Voima-lehdestä tuttujen vastamainosten sekä raisiolaisten ottamien valokuvien avulla. Näyttelyn teokset ovat esillä Raision museo Harkossa 14.8.-12.9.2021 välisenä aikana.

Näyttelyn avajaispäivänä lauantaina 14.8.2021 klo. 12-14 järjestämme työpajan etäyhteydellä, johon kutsumme raisiolaisia keskustelemaan kestävyysmurroksen teemoista. Työpajaan voi ilmoittautua perjantaihin 13.8.2021 mennessä tämän ilmoittautumislomakkeen kautta. Työpaja järjestetään yhdessä Raision museo Harkon kanssa.


Näyttely järjestetään osana Kestävyyspaneelin Kuusi polkua kestävyyteen -hanketta, joka on Suomen kulttuurirahaston Argumenta-apurahan tukema tieteiden välinen hanke. Syksyn 2021 aikana näyttely tullaan näkemään myös Kotkassa sekä Kuhmossa.