Kestävyyspaneelin politiikkasuositus esillä maailman suurimmassa kestävyyskonferenssissa Helsingissä

Kestävyyspaneeli esitteli uuden politiikkasuosituksensa kahdessa tilaisuudessa  kesäkuun toisella viikolla Helsingissä järjestetyssä maailman suurimmassa kestävyyskonferenssissa (Sustainability Research and Innovation Congress SRI), joka järjestettiin ensimmäistä kertaa Euroopassa. Tiistaina 11.6. Kestävyyspaneelin järjestämään omaan istuntoon oli kutsuttu vieraiksi eurooppalaisen tiedevälittäjien verkoston EEAC:n jäseniä Irlannista, Kataloniasta ja Unkarista. Politiikkapaperin esittelyn jälkeen paneelikeskustelussa vieraiden kanssa käsiteltiin mm. sitä, mitä on kestävä hyvinvointi ja miten instituutioiden toimintaa ja käytäntöjä voitaisiin muuttaa kestävämmiksi. Keskustelussa kuultiin myös parhaita käytäntöjä …

Johanna Kentala-Lehtonen aloittanut 1.3. Kestävyyspaneelin pääsihteerinä

Johanna Kentala-Lehtonen aloitti maaliskuun alussa Kestävyyspaneelin uutena pääsihteerinä, sijaintipaikkanaan valtioneuvoston kanslian strategiaosasto. Pääsihteeri vastaa Kestävyyspaneelin koordinaatiosta. Kestävyyspaneeli siirtyi vuoden vaihteessa valtioneuvoston kanslian yhteyteen pysyen jatkossakin riippumattomana neuvoa-antavana tiedepaneelina. Kentala-Lehtonen on yhteiskuntatieteiden tohtori kansainvälisestä politiikasta (Tampereen yliopisto, 2019). Hän tutki väitöskirjassaan suomalaisen elinkeinoelämän vaikutusstrategioita ilmastopolitiikkaan. Viimeisten seitsemän vuoden ajan Kentala-Lehtonen on toiminut erilaisissa tehtävissä valtionhallinnossa. Hän siirtyy uuteen tehtävään valtioneuvoston EU-sihteeristöstä, missä hän vastasi Suomen kantojen ja vaikuttamisen koordinoinnista EU:n Green …

Kestävyyspaneeli siirtyy valtioneuvoston kanslian yhteyteen – 15 jäsentä valittu kaudelle 2023-2025

Kestävyyspaneeli jatkaa uudistunein voimin toimintaansa riippumattomana tiedepaneelina. Valtioneuvoston kanslia ilmoittaa tiedotteessaan Kestävyyspaneelin siirtymisestä valtioneuvoston kanslian yhteyteen 1.1.2023 alkaen. Valtioneuvosto on myös nimittänyt seuraavalle kaudelle 2023-2025 valitut Kestävyyspaneelin jäsenet. Uuteen paneeliin kuuluu 15 jäsentä, jotka jatkavat työtä kestävyysmurroksen edistämiseksi. Paneeliin valitut jäsenet ovat: Aarikka-Stenroos, Leena Tampereen yliopisto Halme, Minna Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Iho, Antti Luonnonvarakeskus Jaakkola, Jouni Oulun yliopisto Kaljonen, Minna Suomen ympäristökeskus Kinnunen, Päivi Teknologian tutkimuskeskus Linnanen, Lassi Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto …

Kestävyyspaneelin puheenjohtajistossa muutoksia

Suomen kestävän kehityksen asiantuntijapaneelin (Kestävyyspaneelin) puheenjohtaja Eeva Furman väistyy tehtävästään paneelin puheenjohtajana ja aloittaa Suomen kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteerinä 15.8 alkaen. Kestävyyspaneelin puheenjohtaja Eeva Furman väistyy tehtävästään 14.8 ja aloittaa Suomen kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteerinä 15.8.2022. Furman on toiminut nykyisen Kestävyyspaneelin puheenjohtajana vuodesta 2019 alkaen. Hän toimi myös aikaisemman Sitran fasilitoiman paneelin puheenjohtajana vuosina 2013–2018. Furmanin johdolla Kestävyyspaneeli on asemoitunut suomalaisen kestävän kehityksen politiikassa riippumattomana toimijana ja tuonut rohkeasti tieteen …

Kestävyyspaneelin toiminta vuonna 2021

Kestävyyspaneelin tarkoituksena on tuoda tieteen näkökulmia ja eettisiä pohdintoja päätöksentekoon. Keskustelunavauksien, tutkimuspohjaisten evästyksien ja lausuntojen kautta paneeli pyrkii edistämään yhteiskunnallista muutosta, joka ottaa huomioon sekä ympäristön että ihmisen hyvinvoinnin. Nyt julkaistu toimintaraportti kuvaa paneelin työtä näiden tavoitteiden saavuttamiseksi vuonna 2021. Vuonna 2021 poikkeusolojen keskellä paneeli käsitteli erityisesti kestävyysmurrokseen liittyviä vaikeita ja ristiriitaisia asioita. Keskusteluissa nousi esiin niin jatkuvan talouskasvun tavoittelusta luopuminen, lihansyönnin vähentäminen kuin se miten näitä vaikeita asioita käsitellään …

Miten kestävyysmurros tehdään yhdessä? – Avoin keskustelutilaisuus Tiedekulmassa 18.3.

Koronatilanteen vuoksi tilaisuus on siirretty syksyyn. Avoin keskustelutilaisuus Tiedekulmassa 18.3.2020 kello 13-15. Miten kestävyysmurros tehdään yhdessä? Kehitystä on totuttu ohjaamaan erillisiä tavoitteita asettamalla. Käytännössä maailma kuitenkin muuttuu toisiinsa kietoutuneiden järjestelmien ja kansalaisten toiminnan kautta. Siksi yhteisvaikutuksiin pureutuminen on muutoksen keskeisin väline. Suomen kestävän kehityksen asiantuntijapaneeli on tunnistanut kuusi polkua, jotka edistävät systeemistä kestävyysmurrosta Suomessa. Jotta emme joutuisi harhapoluille, kaikkien tahojen – hallinnon, talouden, tieteen ja teknologian kuin yksilöiden ja yhteisöjen …

Kuusi polkua kestävyyteen: evästykset systeemisen kestävyysmurroksen edistämiseksi Suomessa

Kuusi polkua kestävyyteen: Kestävyyspaneelin evästykset systeemisen kestävyysmurroksen edistämiseksi Suomessa on nyt julkaistu. Tänään, perjantaina 14.2., paneeli esittää julkisessa kuulemisessa vaihtoehtoja siihen, miten kestävyydessä tulisi edetä eri keinovalikoimia yhdistellen. Tarkastelu kattaa niin luonnonvarat, ruokajärjestelmät, kaupunkiseudut, energiakysymykset kuin myös hyvinvoinnin ja talouden.  Työtä ovat kommentoimassa edustajat tiedepaneeleista, kuntasektorilta sekä Suomen kestävän kehityksen sihteeristöstä. Julkaisussa korostetaan, että maailman ohjaamisen tulee yhä voimakkaammin tapahtua yhteisvaikutuksiin pureutumalla, sillä kestävä muutos tapahtuu toisiinsa kietoutuneiden järjestelmien ja kansalaisten …

Tervetuloa Eduskunnan Tulevaisuusvaliokunnan ja Kestävyyspaneelin julkiseen kuulemiseen: Kuusi polkua kestävyyteen

Kuusi polkua kestävyyteen: Kestävyyspaneelin evästykset systeemisen kestävyysmurroksen edistämiseksi Suomessa Suomen kestävän kehityksen asiantuntijapaneeli on tunnistanut kuusi muutospolkua kestävän kehityksen vauhdittamiseksi. Tarkastelu kattaa niin luonnonvarat, ruokajärjestelmät, kaupunkiseudut, energiakysymykset kuin myös hyvinvoinnin ja talouden. Julkisessa kuulemisessa paneeli esittää vaihtoehtoja siihen, miten kestävyydessä tulisi edetä eri keinovalikoimia yhdistellen. Työtä ovat kommentoimassa edustajat tiedepaneeleista, kuntasektorilta sekä Suomen kestävän kehityksen sihteeristöstä. Aika:     perjantai 14.2.2020 klo 09.00-11.00Paikka: Pikkuparlamentin auditorio, Arkadiankatu 3, Helsinki (kartalla) Tilaisuuteen osallistuminen …

Globaali kestävän kehityksen raportti julkaistiin syyskuussa – Kestävyyspaneeli laatii parhaillaan analyysia Suomen tilanteesta

YK:n asettaman viidentoista itsenäisen tutkijan The Future is Now: Science for Achieving Sustainable Development  –raportti on ensimmäinen globaali kestävän kehityksen arvio. Sen viesti on selkeä: kehityksen suunnan on muututtava. Toiminnan mahdollisuuksia onneksi on, ja niihin on ryhdyttävä viivyttelemättä. Tutkijat ovat laatineet toimintamallin, jonka avulla voidaan edistää kestävää kehitystä eri maissa. Raportissa on lisäksi kaksikymmentä suositusta yhteiskunnan eri toimijoille. Työryhmä tunnistaa raportissa kuusi keskeistä aihealuetta, joilla tarvitaan muutoksia: Tutkijat paikansivat myös …

Etusivu

Kestävyyspaneeli tukee päätöksentekoa ja yhteiskunnallista keskustelua Kestävyyspaneeli tukee kestävään kehityksen vaikuttavaa päätöksentekoa ja yhteiskunnallista keskustelua Suomessa tuomalla siihen tutkimukseen perustuvaa ymmärrystä sekä edistää ympäristö-, talous- ja sosiaalisten kysymysten yhteensovittamista. Lue lisää Uusimmat kuulumisemme Kestävyyspaneelin politiikkasuositus esillä maailman suurimmassa kestävyyskonferenssissa Helsingissä 25.6.2024 Kestävyyspaneeli esitteli uuden politiikkasuosituksensa kahdessa tilaisuudessa kesäkuun toisella viikolla Helsingissä järjestetyssä maailman suurimmassa kestävyyskonferenssissa (Sustainability Research and Innovation Congress SRI). Politiikka suositus oli esillä tiistaina 11.6. Kestävyyspaneelin omassa istunnossa, johon oli kutsuttu …