Kestävyyspaneeli esittää viisi tärkeää tulevaisuuskysymystä Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan julkaisussa

Kestävyyspaneeli nostaa tärkeimpiä tulevaisuuskysymyksiä esiin osana laajempaa Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan julkaisua (7/2022) ”Tärkeimmät tulevaisuuskysymykset tulevaisuusvaliokuntien maailmankokoukselle – asiantuntijoilta pyydettyjä näkemyksiä”. Julkaisu koostuu eri asiantuntijatahojen tulevaisuusvaliokunnalle toimittamista lausunnoista, jotka vastaavat valiokunnan pyyntöön ehdottaa 1–5 aihetta, joita eri maiden tulevaisuusvaliokuntien kannattaisi yhdessä käsitellä yhteisessä maailmankokouksessaan. Kestävyyspaneelin lisäksi julkaisussa on mukana asiantuntijatahoja muista tutkimustahoista ja yhdistyksistä sekä poliittisesti sitoutumattomista ja poliittisesti kytkeytyneistä ajatuspajoista. Julkaisussa on myös yksittäisten asiantuntijoiden kysymyksiä. Kestävyyspaneelin mukaan tärkein tulevaisuuskysymys on …

Kestävyyspaneeli siirtyy valtioneuvoston kanslian yhteyteen – 15 jäsentä valittu kaudelle 2023-2025

Kestävyyspaneeli jatkaa uudistunein voimin toimintaansa riippumattomana tiedepaneelina. Valtioneuvoston kanslia ilmoittaa tiedotteessaan Kestävyyspaneelin siirtymisestä valtioneuvoston kanslian yhteyteen 1.1.2023 alkaen. Valtioneuvosto on myös nimittänyt seuraavalle kaudelle 2023-2025 valitut Kestävyyspaneelin jäsenet. Uuteen paneeliin kuuluu 15 jäsentä, jotka jatkavat työtä kestävyysmurroksen edistämiseksi. Paneeliin valitut jäsenet ovat: Aarikka-Stenroos, Leena Tampereen yliopisto Halme, Minna Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Iho, Antti Luonnonvarakeskus Jaakkola, Jouni Oulun yliopisto Kaljonen, Minna Suomen ympäristökeskus Kinnunen, Päivi Teknologian tutkimuskeskus Linnanen, Lassi Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto …

EEAC-tiedekonferenssi kokosi eurooppalaiset asiantuntijat vauhdittamaan kestävyysmurrosta

Mikä on tieteen rooli kestävyysmurroksen vauhdittamisessa ja miten varmistamme tutkitun tiedon käytön päätöksenteossa? Tiedepaneelien EEAC-verkoston konferenssissa keskusteltiin vuoropuhelun ja yhteistyön tärkeydestä ratkaisevalla toiminnan vuosikymmenellä. Nyt tarvitaan puheiden sijasta tekoja. Suomalaiset tiedepaneelit Kestävyyspaneeli, Ilmastopaneeli, ja Luontopaneeli järjestivät 14.–15. syyskuuta eurooppalaisen tiedepaneelien verkoston EEAC:n kansainvälisen 30-vuotisjuhlakonferenssin. Konferenssi kokosi eurooppalaiset asiantuntijat keskustelemaan kestävyysmurroksen edistämisestä Euroopassa. Kaksipäiväiseen Helsingissä järjestettyyn tapahtumaan osallistui noin 100 kansainvälistä asiantuntijaa. Lisäksi konferenssin livestriimausta seurasi noin 120 osallistujaa ympäri Eurooppaa. …

Suomi tarvitsee uuden myönteisen tulevaisuuskuvan – kestävä elämäntapa on mahdollista saavuttaa yhdessä

Kestävyyspaneeli esittää 28 tuoretta suositusta, joiden avulla yhteiskuntaamme voidaan muuttaa kestävämmäksi. Siirtyminen kestävään tulevaisuuteen ei ole luopumista vaan siirtymistä uudenlaiseen, mukavampaan, sujuvampaan ja merkityksellisempään elämään. Kestävyyspaneelin mukaan tulevaisuuden Suomessa on mahdollista elää hyvää, terveellistä ja merkityksellistä elämää, joka aiheuttaa vain pienen ympäristökuormituksen. Kestävyyspaneelin tänään julkaistun Myönteinen tulevaisuus Suomelle -raportin mukaan tarvitsemme yhdessä tehdyn näkemyksen, eli tulevaisuuskuvan, siitä miltä ekologisesti kestävä ja reilu hyvinvointiyhteiskunta näyttää ja miten siihen päästään. Kestävä hyvinvointi …

Ratkaisevan toiminnan vuosikymmen: miten saadaan kestävyysmurrokseen vauhtia Euroopassa?

Ratkaisevan toiminnan vuosikymmen: miten saadaan kestävyysmurrokseen vauhtia Euroopassa? Kestävyyspaneeli, Ilmastopaneeli ja Luontopaneeli järjestävät yhdessä tiedepaneelien EEAC-verkoston kansainvälisen 30-vuotisjuhlakonferenssin Helsingissä 14.–15. syyskuuta. Tapahtuma kokoaa suomalaiset ja eurooppalaiset asiantuntijat pohtimaan kestävyysmurroksen vauhdittamista. EEAC-verkosto (The European Environment and Sustainable Development Advisory Councils Network) on eurooppalainen ympäristö- ja kestävyyskysymyksiin keskittyvien tiedepaneelien verkosto, jossa on mukana 18 tiedepaneelia 14 eri maasta. Verkoston jäsenet edustavat laajasti eurooppalaista tiedeyhteisöä. Juhlavuonna konferenssin teemana on “ratkaisevan toiminnan vuosikymmen”. Elämme kriittistä vuosikymmentä, jonka …

Tervetuloa Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan ja Kestävyyspaneelin julkiseen kuulemiseen: Myönteinen tulevaisuus Suomelle

Myönteinen tulevaisuus Suomelle: Uudenlainen myönteinen kestävän Suomen tulevaisuuskuva on tutkitusti tarpeen Aika: 1. kesäkuuta 2022 klo. 9-11 (UTC+3), kahvitus klo. 8.30 alkaenPaikka: Pikkuparlamentti, Arkadiankatu 3, 00101 Helsinki Suomen kestävän kehityksen asiantuntijapaneelin mukaan uudenlainen myönteinen kestävän Suomen tulevaisuuskuva on tutkitusti tarpeen. Kestävyyspaneeli on tunnistanut kestävyysmurrosten hidasteita ja harhapoluille ohjaavia suuntaviittoja, joista on nyt irtauduttava. Tulevaisuusvaliokunnan kuulemisessa paneeli julkaisee keskeiset toimintasuositukset sisältävän yhteenvedon Myönteinen tulevaisuus Suomelle. Kestävyyspaneeli väittää, että pystymme rakentamaan yhdessä …

Kestävyyspaneelin toiminta vuonna 2021

Kestävyyspaneelin tarkoituksena on tuoda tieteen näkökulmia ja eettisiä pohdintoja päätöksentekoon. Keskustelunavauksien, tutkimuspohjaisten evästyksien ja lausuntojen kautta paneeli pyrkii edistämään yhteiskunnallista muutosta, joka ottaa huomioon sekä ympäristön että ihmisen hyvinvoinnin. Nyt julkaistu toimintaraportti kuvaa paneelin työtä näiden tavoitteiden saavuttamiseksi vuonna 2021. Vuonna 2021 poikkeusolojen keskellä paneeli käsitteli erityisesti kestävyysmurrokseen liittyviä vaikeita ja ristiriitaisia asioita. Keskusteluissa nousi esiin niin jatkuvan talouskasvun tavoittelusta luopuminen, lihansyönnin vähentäminen kuin se miten näitä vaikeita asioita käsitellään …

Kutsu EEAC:n vuosikonferenssiin: Digitaalinen muutos kestävyysmurroksen mahdollistajana

Euroopan laajuinen ympäristö- ja kestävyyspaneelin verkosto (European Environment and Sustainable Development Advisory Councils Network, EEAC Network) järjestää vuosikonferenssin 17-19.11.2021. Konferenssin teemana on digitaalinen muutos kestävyysmurroksen mahdollistajana. Konferenssin ohjelma koostuu verkossa järjestettävistä seminaareista, jotka ovat kaikille avoimia. Kestävyyspaneeli on toiminut jo usean vuoden ajan Euroopan laajuisen EEAC-verkoston jäsenenä. Verkoston tarkoituksena on toimia erityisesti tiedonvaihtoalustana ympäri Eurooppaa toimiville kestävyyspaneeleille sekä vahvistaa niiden välistä yhteistyötä. Verkosto järjestää vuosittain vuosikonferenssin, jossa pureudutaan ajankohtaisiin kestävyyskysymyksiin …

Tutkijoiden yhteistyöllä visioitiin murrospolkuja kestävämpään tulevaisuuteen

Kestävyyspaneelin järjestämissä murrostyöpajoissa tutkijat viitoittivat polkuja kohti kestävyysmurrosta Suomessa. Nyt julkaistu työpajojen loppuraportti on kooste tutkijoiden välisen vuoropuhelun tuloksista ja ajatuksista kestävän kehityksen murroksen edistämiseksi Suomessa. Kestävyysmurros edellyttää kokonaisvaltaista ja perustavanlaatuista muutosta kaikilla yhteiskunnan eri osa-alueilla. Pohjimmiltaan kyse on systeemisestä muutoksesta, joka vaatii nykyisten tavoitteiden, rakenteiden ja toimintatapojen kyseenalaistamista ja uudelleenjärjestämistä. Kokonaisvaltaisen ja nykyisiä toimintajärjestelmiä ravisuttavan muutoksen edistäminen edellyttää myös erilaisiin tietotarpeisiin vastaamista ja tietopohjan laajentamista. Tässä tutkijoiden välisellä vuoropuhelulla …

Kestävyyspaneelin ja Kuhmon kaupungin yhteinen tilaisuus tulevaisuuden kestävästä ja hyvinvoivasta Kuhmosta: Tule mukaan ideoimaan!

Ilmasto lämpenee ja luonnonvaroja käytetään liikaa. Miten muutokset näkyvät Kuhmossa ja miten pieni kaupunki voi vaikuttaa maailman myllerrykseen? Millainen on Kuhmon matka muuttotappiokunnasta kestävyyden keitaaksi? Onko edessä kestävyysmurros? Kestävyysmurroksella tarkoitetaan yhteiskunnan rajua, mutta suunnitelmallista muutosta rajallisen planeettamme kantokyvyn mukaiseksi. Murrokset voivat liittyä muun muassa liikkumiseen, ruokaan, energiaan, talouteen ja hyvinvointiin. Tarinoita kestävyysmurroksesta -työpajassa keskustelemme siitä, mitä ajatuksia ja tunteita nämä suuret muutokset meissä herättävät ja miten kuhmolaiset voivat vaikuttaa kestävämmän …